Vigyázunk Önökre, vigyázzunk egymásra! Kérjük, olvassa el járvánnyal kapcsolatos tájékoztatónkat!   COVID tájékoztató

 

Két új csoport indul 2022 augusztus végétől!

Az Integrál Női Közösség keretein belül, idén ősszel újabb önismereti csoportokat indítunk! A csoportfoglalkozások összesen 250 órát ölelnek fel, így lehetőségünk nyílik igazán mélyen megismerni önmagunkat.

Te is rakd le saját puzzle darabodat, hogy még teljesebbé váljon a kép!

Hogyan veszítik el a nők a hangjukat?

Jelenet egy női pszichodráma csoportból...

"Bírd ki, egy nőnek ez a feladata. Én sem léptem ki a házasságomból!" Te miért tennéd?" A nő feladata és kötelessége, hogy a férje mellett maradjon! Nézd meg, én sem váltam el apádtól! Én mindent megtettem értetek és végig csináltam, a keresztény vallás nem erre tanít." stb.

A hétvégén a nők fejlődésének egyik nagyon fontos témáját érintettük az integratív női önismereti csoportunkban.

A nők, akikkel dolgozom okosak, sikeresek, műveltek és felelősséget vállalnak önmagukért. Mégis talán hihetetlen, de gyakran tudat alatt félnek attól, hogy nem kapnak elfogadást, ha nem hoznak ugyanolyan áldozatot, mint az őket megelőző generáció tette; anyjuk, nagyanyjuk, vagy akár anyósuk. Erről szólt az egyik dráma játék ma délelőtt!

Düh, szégyen, bűntudat

A játék megmutatta a csoportnak, hogyan vált a "kislány" (a főszereplő) az anyja és nagyanyja (tudattalan) dühének célpontjává, mert ő nem kényszerítette önmagát arra, hogy feladja személyiségét az anyaságért, a patriarchális társadalom által elképzelt egyenlőtlen házasságért. A felnőtté vált "kislány" viselkedése anyját, nagyanyját saját életének meg nem élt lehetőségeire emlékeztette.

Ha a lány elég értékesnek tartja magát, hogy a patriarchális kötelességek egy részét visszautasítsa - nem úgy mint az ősei - az könnyen felébresztheti az anyák, nagyanyák tudattalan dühét, irigységét, ami bűntudatkeltésben, hibáztatásban, ítélkezésben nyilvánul meg. Pont ez derült ki a mai játékban is.

Tapasztalatom, hogy a korlátozó hiedelmek és az irreális elvárások következtében sok nők mond le álmairól, vágyairól, sokan nyomják el hangjukat és a szükségleteiket, hogy megfeleljenek a kor nőiségről alkotott kulturális ideáljának.

Főszereplőnkhöz hasonlóan, a legtöbb nőben ez fojtogató, dühöt, depressziót, bizonytalanságot és fájdalmat okoz, mert a patriarchális kultúrákban nem szokás ezekkel az érzésekkel foglalkozni, és arra szoktatják a nőket, hogy kisebbrendűek és értéktelenebbek, mint a férfiak. Így ezek a nők, amikor anyák/nagyanyák lesznek öntudatlanul tovább adják lányaiknak ezeket, enyhe vagy akár súlyos érzelmi elhanyagolás, manipuláció, szégyen, bűntudatkeltés, túlzott elvárások vagy visszautasítás formájában. Ettől a kislány gyermek megélése az lesz, hogy vele nincs rendben valami. Azt érzi, hogy ő a felelős az édesanyja összes szenvedéséért, illetve azt hiszi, hogy akkor tudja boldoggá tenni az anyját, nagyanyját, ha jól viselkedik. Ő lesz a jókislány! Ez a magyarázata annak, amikor felnőtt korukban önmagukat okolják mindenért.

Lányok! Ha nem foglalkozunk ezekkel a mély fájdalmakkal, akkor az életünk valamennyi területére negatív hatás gyakorol.

Gyakran találkozom a női csoportokban azzal is, amikor egy anya hatalmas áldozatokat hoz annak érdekében, hogy kislánya legyen, miközben valóban elutasításként élheti meg azt, ha a lánya felülmúlja az ő gyerekkori álmait. Ezt érezteti lányával, burkoltan vagy nyíltan pl. úgy hogy tartozik neki vagy úgy, hogy az ő elismerésére szorul, ami rejtett de erős manipulációnak számít. Egy ilyen családi dinamika arra készteti a következő generáció leányait, hogy jelentéktelennek, rossznak, szerethetetlennek gondolják magukat, ezáltal megerősítsék és hitelesítsék anyjuk, nagymamájuk identitását anyaként - egy olyan identitás, amelyért rengeteg áldozatot hoztak, de alig kaptak érte elismerést vagy támogatást.

A dráma játék végére a főszereplő megértette, hogy az nagyanyja és anyja dühe nem is ellene irányult, hanem a patriarchális társadalmi berendezkedés ellen, amely azt várja el a nőktől, hogy áldozzák fel és teljes mértékben szorítsák háttérbe magukat annak érdekében, hogy gyermeket neveljenek és olyan házasságokba kényszerüljenek, amikben nem boldogok.

A patrirachális társadalom azt várja el a nőtől, veszítse el a hangjukat.

Az önismereti csoportról

Az Integrál Nőiség elmélet során olyan személyiségben gondolkozunk, melyben a nőiség sokszínűen jelenik meg. A csoportfoglalkozáson azonosítjuk, átéljük és a személyiségünk részévé tesszük a Wilber által kidolgozott integrál megközelítési módot, amely két fázisra osztja a fejlődésünket. Az egyik az úgynevezett felnövés, a másik pedig a felébredés. A csoportterápia során a két fázis mellett figyelembe vesszük a wilberi négy alapvető nézőpont mindegyikét, így kapva egész képet önmagunkról. Az általunk vezetett munka során a nőiséggel kapcsolatos minden fontos alapvető elemet figyelembe veszünk és megdolgozunk. Egyik ilyen fontos téma az Anyaseb, a női lét egyik gyökér-fájdalma, az a generációról generációra továbbadott tévhit, hogy mi nők kevesebbet érünk, alacsonyabb rendűek vagyunk. Az anyánkkal való kapcsolatunkban gyökerezik, hiszen tőle függ, kivé válunk. Tőle származik a magunkról és a világról alkotott képünk is.

Milyen nézőpontokkal és témákkal foglalkozunk a csoportban?

Milyen technikákkal dolgozunk?

Azaz mik az önfejlesztés lehetőségei? Dolgozni fogunk a gondolkodásunk átalakításához szükséges leghatékonyabb módszerrel: a kognitív pszichoterápiás technikával, valamint a tudattágítás terápiás lehetőségeivel. Az ember tudása tudat függő. Ha én megváltoztatom a tudatállapotomat és módosult tudatállapotba kerülök, valahol a racionális tudat és az álomtudat között, akkor megváltozik a tudásom és hozzáférhetővé válnak korai emlékek, elfojtott és tünetekben megjelenő problémák. Ezt segíti a tudat tágításának kitűnő technikája: az integrál éberség meditáció.

A szocializációban kialakult sérülésekkel a pszichodráma - mely a Magyar Pszichodráma Egyesületben meghatározott keretek betartásával zajlik - dolgozik.

Az öröklött női transzgenerációs mintázat feldolgozásához a családállítás technikáit alkalmazzuk. Olyan problémák ezek, melyek nem a gyerekkorból eredeztethetőek, hanem az elődök adják át nekünk a tudattalan azonosulás útján. A Női létforma végtelen lehetőséget kínál, azonban megtapasztalni magunkban mindezeket a lehetőségeket akkor tudjuk, ha képessé válunk befogadni azt, amit múltunk szeretne mesélni. Így ébredhetünk az örömünk, gyászaink, félelmeink, ébredésünk mögött megbúvó intuíciónkra, mely a legmagasabb szellemi minőségünk tükröződése.

„A nőiség csoport ötlete, a közösen vezetett pszichodráma csoportok során született meg bennünk. A tapasztalatok szerint az ott felmerült megélések, élmények még mélyebb szintű átdolgozása, azok személyiségbe való integrálása elengedhetetlen. Ezért javaslom, hogy éljetek a lehetőséggel és teljesedjetek ki az annyira fontos nőiségben, az integrál módszer-kombináció segítségével”.

Dr. Daubner Béla András pszichoterapeuta szakorvos, kiképző ajánlásával.

Inspirációként álljon itt néhány ajánlás az első csoport résztvevőitől

 • “Én úgy tanultam, hogy a “ könnyes” imádságok valóra válnak. Amit érzelemmel töltünk meg, azok a fájó események sírás, düh MEGBOCSÁTÁS formájában feloldódnak, átdolgozódnak itt a csoportban Rachel segítségével. Azt hittem, nekem már nincs több könnyem ... mégis olyan mély “bugyrokból” került feloldásra egy-egy mély fájdalom, hogy utána szinte a föld felett lebegve jártam. Szó szerint fel mertem nézni, kiegyenesedve nőiesen …, saját magamat is tudtam tisztelni a megdolgozott fájó emlékek átdolgozásával,“ elengedésével. Mindenkinek tudom ajánlani, hogy merjen szembenézni, feldolgozni múltja fájdalmait, sérelmeit, mert ezáltal “ szabadul” fel a lelke az eddigi “ fájdalmas fogságból”. Mónika (61 é)

 • “Szeretnék újra csatlakozni az októberi új csoporthoz. Most érzem azt, hogy már merek szembenézni a problémáimmal. Ha pedig valami annyira megindul bennem, a csoportban, akkor majd remélem néhány alkalommal egyéni terápiában megoldható lesz, hogy tovább dolgozzunk. Bízom benne, hogy nem fog kelleni. Én úgy érzem a csoport hatékonyabb a fejlődésemben. Köszönöm (Emese 31 é)

 • “Az én sztorim: még friss az érzés. Hogyan érkeztem? Kétségbeesve, elveszve, darabokra hullva. Miért jöttem? Hogy megtudjam ki vagyok és hogy legyen erőm újra talpra állni, összerakni magam mint nő, mint ember. Mit kaptam? … Érzem, hogy újra van hitem Önmagomban, hogy képes vagyok felnőni az életemhez. … Hálát, hogy hallgattam a megérzésemre és Ráchelt választottam... külön öröm számomra, hogy emberként, nőként, anyaként is láttatja magát, így a szaktudása, támogató jelenléte még hitelesebb nekem. Köszönöm Zsuzsa (41 é)

 • “Szeretném itt is megosztani veltek azt, hogy Őszintén, szívből ajánlom... életem kirakós játékában, Roza Zs Rachel és a "csoport" - hugaim, nővéreim, anyáim, nagymamáim - is sokat segítettek, hogy a kósza darabok helyre kerüljenek.... volt, hogy csak "leporoltam" a régi elfeledett darabokat, melyek az új fényben már teljesen mást mutattak meg nekem... A kinti utazásaim is izgalmasak, de a belső utazásom még kalandosabb. A kíváncsiságom, kitartásom legyőzte a félelmemet.... ez az érzés megfizethetetlen. Hála és köszönet minden nőtársamnak és Roza Zs Rachel -nek" (Tünde 43)

  “Én úgy tanultam, hogy a “ könnyes” imádságok valóra válnak. Amit érzelemmel töltünk meg, azok a fájó események sírás, düh MEGBOCSÁTÁS formájában feloldódnak, átdolgozódnak itt a csoportban Rachel segítségével. Azt hittem, nekem már nincs több könnyem ... mégis olyan mély “bugyrokból” került feloldásra egy-egy mély fájdalom, hogy utána szinte a föld felett lebegve jártam. Szó szerint fel mertem nézni, kiegyenesedve nőiesen …, saját magamat is tudtam tisztelni a megdolgozott fájó emlékek átdolgozásával,“ elengedésével. Mindenkinek tudom ajánlani, hogy merjen szembenézni, feldolgozni múltja fájdalmait, sérelmeit, mert ezáltal “ szabadul” fel a lelke az eddigi “ fájdalmas fogságból”. Mónika (61 é)

  “Szeretnék újra csatlakozni az októberi új csoporthoz. Most érzem azt, hogy már merek szembenézni a problémáimmal. Ha pedig valami annyira megindul bennem, a csoportban, akkor majd remélem néhány alkalommal egyéni terápiában megoldható lesz, hogy tovább dolgozzunk. Bízom benne, hogy nem fog kelleni. Én úgy érzem a csoport hatékonyabb a fejlődésemben. Köszönöm (Emese 31 é)

  “Az én sztorim: még friss az érzés. Hogyan érkeztem? Kétségbeesve, elveszve, darabokra hullva. Miért jöttem? Hogy megtudjam ki vagyok és hogy legyen erőm újra talpra állni, összerakni magam mint nő, mint ember. Mit kaptam? … Érzem, hogy újra van hitem Önmagomban, hogy képes vagyok felnőni az életemhez. … Hálát, hogy hallgattam a megérzésemre és Ráchelt választottam... külön öröm számomra, hogy emberként, nőként, anyaként is láttatja magát, így a szaktudása, támogató jelenléte még hitelesebb nekem. Köszönöm Zsuzsa (41 é)

  Részvételi információk

  Az önismereti csoportot vezeti:

  Róza Ráchel, felnőtt klinikai szakpszichológus és Jakab Kriszta pszichodráma asszisztens, pszichológus

  2022. szeptemberben induló új csoportról (INK/4)

  Az önismereti csoportot vezeti: Róza Ráchel, felnőtt klinikai szakpszichológus, az Integrál Női közösség szakmai vezetője.

  Első bemutatkozó találkozó: 2022. május 27. 17.00-21.00

  Az új csoport első bemutatkozó és ismerkedő találkozójának célja, hogy a szeptemberben kezdődő csoportmunka módszereit bemutassa és, hogy a csoporttagok és a vezetők megismerkedjenek. Beszélni fogunk a keretekről, a csoport folyamatáról és az alkalmazott technikáról, amit már ezen a találkozón meg is tapasztalhatsz. Részvétel díjmentes. 

  Amennyiben komolyan gondolod az önismereti csoportmunkán való részvételed, akkor a bemutatkozó találkozó számodra kötelező jellegű. Ezen alkalmon, a személyes tapasztalás után dönthetsz az elkötelezés mellett. Ehhez foglalóval kell biztosítanod részvételedet, melynek összege 20.000,- Ft, amit az utolsó alkalommal írunk jóvá. 

  Az önismereti csoportalkalmak új dátumai. A teljes körű elköteleződésed az első két alkalom után válik véglegessé.

  Induló csoportok

  2022. szeptember (INK/4) dátumok:

  Első bemutatkozó találkozó: 2022. május 27. 17.00-21.00

  • 2022. augusztus 27-28. 
  • 2022. szeptember 24-25.
  • 2022. október 29-30.
  • 2022. november 26-27.
  • 2022. december 17-18.
  • 2023. január 28-29.
  • 2023. február 25-26.
  • 2023. március 25-26.
  • 2023. április 22-23. 
  • 2023. május 27.-28. 
  • 2023. június 16. 15.00-21.00, 17-18. utolsó hétvégi alkalom

  2022. szeptember (INK/5) dátumok:

  Első bemutatkozó találkozó: 2022. június 24. 17.00-21.00

  • 2022. december 3-4. 
  • 2023. január 7-8.
  • 2023. február 11-12.
  • 2023. március 11-12.
  • 2023. április 15-16.
  • 2023. máj. 6-7.
  • 2023. június 10-11.
  • 2023. július 1-2.
  • 2023. szeptember 30-október 01.
  • 2023. október 28-29.
  • 2023. november 25-26.
  • 2023. december 16-17.

  Futó csoportok

  2020. szeptemberben indult csoport (INK/2)

  A járványügyi helyzet miatt több alkalmat nem tudtunk megtartani, ezeket most pótoljuk. Ebbe a csoportba már NEM fogadunk új jelentkezőket, az alábbi űrlapon a szeptemberben induló új csoportba jelentkezhetsz.

  • 2021. június 12-13.
  • 2021. szeptember 18-19.
  • 2021. október 16-17.
  • 2021. november 20-21.
  • 2021. december 18-19.
  • 2022. január 22-23.
  • 2022. február 19-20.
  • 2022. március 19-20.
  • 2022. április 9-10.
  • 2022. május 28-29.
  • 2022. június 18-19.

  2021. szeptemberben induló új csoport (INK/3)

  A találkozó, ha komolyan gondolod a részvételed, kötelező jellegű. Amennyiben tetszik, amit ott tapasztalsz, és szívesen elkötelezed magad erre a közös fejlődésre, akkor itt foglalóval kell biztosítanod részvételedet, melynek összege 20.000Ft, és az utolsó alkalommal írjuk jóvá.

  • 2021. szeptember 4-5.
  • 2021. október 2-3.
  • 2021. november 6-7.
  • 2021. december 4-5.
  • 2022. január 8-9.
  • 2022. február 5-6.
  • 2022. március 5-6.
  • 2022. április 2-3.
  • 2022. május 7-8.
  • 2022. június 4-5.
  • 2022. szeptember 10-11.
  • 2022. október 8-9.
  • 2022. november 5-6.

  A fenti alkalmak minden esetben: szombat-vasárnap, 9:00-18:00 között.

  Hiányzás esetén kérjük, vegyed figyelembe, hogy a teljes program összesen 10%-a megengedett, azaz egy hétvégi alkalom. Tudnod kell, hogy ebben az esetben is ki kell fizetni az adott alkalom díját.

  Az önismereti csoportfoglalkozások részvételi díja:

  38.000 Ft/fő/hétvégi alkalom.

  Fizetni tudsz a helyszínen készpénzben, minden hétvégi alkalom megkezdésekor. A csoportokat a mindenkori járványügyi rendelkezések figyelembe vételével tartjuk meg. A COVID-tájékoztató ITT olvasható.

  Az önismereti csoportfoglalkozások helyszíne:

  MÁS HANGON 
  Tanácsadó és Pszichoterápiás Központ
  1126 Budapest, Böszörményi út 34/A 
  1. lh. Fsz. 1 ajtó

  Amennyiben még kérdeznél, ezeken az elérhetőségeken megteheted:

  • E-mail

   Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Jelentkezés önismereti csoportba

  Ezen az űrlapon jelentkezhetsz a 2022. szeptemberében induló önismereti csoportba (első bemutatkozó találkozó: 2022. május 27. 17.00-21.00, itt foglalóval kell biztosítanod részvételedet, melynek összege 20.000Ft, és az utolsó alkalommal írjuk jóvá)

  Kérem, adja meg nevét
  Kérem, adja meg e-mail címét
  Kérlek add meg telefonszámodat
  Kérlek írd meg, hogy miért jelentkezel önismereti csoportba.
  Kérjük fogadd el az adatkezelési nyilatkozatunkat.
  Invalid Input
  Pin It

  Rendelő

  MÁS HANGON 
  Tanácsadó és Pszichoterápiás Központ
  1126 Budapest, Böszörményi út 34/A 
  1. lh. Fsz. 1 ajtó

  Kapcsolat

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


  © Róza Ráchel 2021. Minden jog fenntartva.