Női Önismereti Csoportok

MÁS Hangon, tabuk nélkül

Új csoport indul
2023 januárban!

A rendszeresen indított női önismereti csoportjainkban a női lét/emberlét alapkérdéseivel foglalkozunk; a női értékek felfedezésére, felszínre hozására, és vágyaik, szükségleteik érvényesítésére törekszünk.

"Te is rakd le saját puzzle darabodat, hogy még teljesebbé váljon a kép!"

Az őszinte és tabuk nélküli beszélgetésekkel, „együtt gondolkodásokkal”, a pszichoterápiás gyakorlatok során felszínre törő érzelmek-érzések közösen történő elemzésével elhagyunk valamit a hozott örökségünkből, lépésről lépésre közelebb kerülünk valódi önmagunkhoz, és végül eljutunk oda, ahol a saját életünket élhetjük! Így nemcsak magunknak teremtjük meg a lehetőséget a harmonikusabb, teljesebb életre, de gyermekeink számára is!

Az egyik ilyen fontos téma az „anyaseb”, a női lét egyik gyökér-fájdalma, az a generációról generációra továbbadott tévhit, hogy mi nők kevesebbet érünk, alacsonyabb rendűek vagyunk. Azért nevezzük „anyasebnek” ezt a degradáló, téves és ártó hiedelmet, mivel gyakran az anyánktól ered, a vele való kapcsolatunkban gyökerezik. Nagyrészt anyánktól függ, kivé válunk; tőle származnak a magunkról és a világról alkotott első (és sokadik) képeink, benyomásaink. Az édesanyánkhoz fűződő viszonyunk gyakran egy túlidealizált képként él bennünk, amit megkérdőjelezni nem illik. Félreértés ne essék: nem az a cél, hogy a csoportos foglalkozások során kígyót-békát kiabáljunk az anyákra, akik nem jól szerettek, hiszen nagy eséllyel ők maguk észre sem vették, milyen terheket is pakoltak valójában gyermekükre. Mi a tabukkal akarunk leszámolni, azzal a társadalmi és egyéni szinten is létező korláttal, aminek eredményeként bizonyos dolgokról nemhogy kritikusan szólni, de kritikusan gondolkozni sem szabad.

INK_6 csoport dátumok:

Első bemutatkozó találkozó:
2022. december 02.
17.00–21.00 óráig.

Dátumok:
2023. jan. 06., 27.
2023. feb. 10., 24.
2023. márc. 10., 24.
2023. ápr. 14., 28.
2023. máj. 05., 26.
2023. jún. 30.
2023. júl. 07.
2023. szept. 01., 29.
2023. okt. 06., 27.
2023. nov. 10.

Csoport időtartama:
minden pénteken 
9.00-18.00 óráig.

Milyen témákkal foglalkozunk a csoportban?

Az Integrál elmélet segítségével olyan személyiségben gondolkozunk, melyben a nőiség sokszínűen jelenik meg.

A csoportfoglalkozáson azonosítjuk, átéljük és a személyiségünk részévé tesszük a Wilber által kidolgozott integrál megközelítési módot, amely két fázisra osztja a fejlődésünket. Az egyik az úgynevezett felnövés, a másik pedig a felébredés. Az önismereti munka során a két fázis mellett figyelembe vesszük a wilberi négy alapvető nézőpont mindegyikét, így kapva teljes képet önmagunkról. Így a nőiséggel kapcsolatos minden fontos alapvető elemet figyelembe veszünk és megdolgozunk.

Jelenetek egy női pszichodráma csoportból...


Milyen technikákkal dolgozunk?  

Dolgozni fogunk a gondolkodásunk átalakításához szükséges leghatékonyabb módszerrel: a kognitív pszichoterápiás technikával, valamint a tudattágítás terápiás lehetőségeivel. Az ember tudása tudatfüggő. Ha én megváltoztatom a tudatállapotomat és módosult tudatállapotba kerülök, valahol a racionális tudat és az álomtudat között, akkor megváltozik a tudásom és hozzáférhetővé válnak korai emlékek, elfojtott és tünetekben megjelenő problémák. Ezt segíti a tudat tágításának kitűnő technikája: az integrál éberség meditáció.

A szocializációban kialakult sérülésekkel a pszichodráma dolgozik. Az öröklött női transzgenerációs mintázat feldolgozásához a családállítás technikáit alkalmazzuk. Olyan problémák ezek, melyek nem a gyerekkorból eredeztethetőek, hanem az elődök adják át nekünk a tudattalan azonosulás útján.

„A női csoport ötlete, a Ráchellel közösen vezetett pszichodráma csoportok során született meg bennünk. A tapasztalatok szerint az ott felmerült megélések, élmények még mélyebb szintű átdolgozása, azok személyiségbe való integrálása elengedhetetlen. Ezért javaslom, hogy éljetek a lehetőséggel és teljesedjetek ki az annyira fontos nőiségben, az integrál módszer-kombináció segítségével.”

– Dr. Daubner Béla

Dr. Daubner Béla András pszichoterapeuta szakorvos, kiképző ajánlásával.

Pin It

Rendelő

MÁS HANGON 
Tanácsadó és Pszichoterápiás Központ
1126 Budapest, Böszörményi út 34/A 
1. lh. Fsz. 1 ajtó

Kapcsolat

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Róza Ráchel 2021. Minden jog fenntartva.