Skip to main content

Párterápia

Blog

Szakmai szemmel

Vannak újra és újra felmerülő témák, amelyekről ritkán beszélünk nyíltan, egyfajta tabuk: sokan küzdünk velük, sokszor egyedül. Igen, én sem vagyok kivétel, a pszichológus is ember, az önismereti utamról, találkozásaimról ezekkel a témákkal személyes naplómban írok. Ott a saját tapasztalataimat osztom meg, itt viszont magukról a témákról szeretnék írni, szakmai szemmel, hogy elindulhasson egy beszélgetés, egy közös gondolkodás, hogy a tabuk ne legyenek többé tabuk, és azok, akik egyedül küzdenek ezekkel a problémákkal, ráébredhessenek, hogy közel nincsenek egyedül, és a megoldhatatlannak látszó problémákra is lehet megoldás.


| Szakmai szemmel

Alváshigiéné - A pihentető alvás fontossága

Téma: Én és az alvásom

Az emberi szervezetnek, különösen a női szervezetnek, nagyon fontos a pihentető alvás. Foglalkozni kell vele. 

Az igaz, hogy az alvás passzív állapotnak tűnik - valójában nem az. Az alvás aktív és számos funkciót szolgáló komplex élettani működés. Nézzünk rá úgy az egészséges alvás fontosságára, mint a testi és pszichés egészség egyik feltételére és fokmérőjére. A zavart alvás viszont olyan súlyos betegségekkel áll kölcsönös kapcsolatban, mint a depresszió, demencia, Parkinson kór vagy a cukorbetegség.

Átmeneti insomnia, álmatlanság, vagy alvási elégtelenség a népesség kb. egy harmadánál fordul elő, a krónikus esetek gyakorisága kb. 9-10 %. Ez az arány, ahogy korosodunk, növekszik. Az álmatlansággal küzdő személynek olyan szubjektív tünetei vannak, melyek 75%-ban ok-okozati kapcsolatban állnak más olyan betegségekkel, amelyek zavarhatják az alvást - ugyanakkor a más okból kialakuló insomnia is okozhatja vagy súlyosbíthatja ezeket a betegségeket (Perlis és mtsai., 2014). Az alvászavarok kezelése három módszer rugalmas kombinációján alapszik (Purebl és mtsai., 2011). Ennek egyik alappillére az insomnia célzott gyógyszeres, és másik pedig a nem célzott kezelési módok alkalmazása. A nem célzott kezelési módok közül a legfontosabb a kognitív viselkedésterápia, mely az elalvási helyzetben jelentkező szorongásos, éberségi szintet növelő, az elalvás/visszaalvást gátló gondolatokra koncentrál, amelyek nagymértékben vezetnek átmeneti alvászavarhoz, álmatlansághoz. Ide tartozik még a fényterápia és az alváskorlátozás is.

Alvást zavaró gondolatok

Elalvási helyzetben a napi gondokon való rágódás, a kialvatlansággal kapcsolatos félelmek pl. másnapi teljesítménycsökkenés, az elalvás/visszaalvás képtelenségével társuló, frusztráló gondolatok.

Napközben pedig az alvásközpontú gondolkodás: Az alvászavarban szenvedő páciensek életében központi helyre kerülhet az alvás kérdése, a napok jelentős részében lekötik őket az alvással kapcsolatos negatív, katasztrofizáló gondolatok. Gyakoriak az alvással kapcsolatos túlzott (alvásmennyiséget és/vagy alvásélményt túlbecsülő) inadekvát elvárások is. Sajnos ezek sokszor a kultúrában gyökereznek. Ilyen pl. „a 8 óra alvásra van mindenkinek szüksége” hiedelmek, amik nehezen módosíthatóak.

Az alvászavarok 25 %-ában nincs komoly betegség, azonban az alvást zavaró háttértényezők azonosíthatók. Ilyen lehet: a rendszertelen életmód, a napi bioritmus (cirkadián ritmus) megbomlása, stressz, az alvás miatti aggódás „nem alvás barát” szokások stb.) Emellett azonnal feltűnnek az alvászavarban szenvedőknél az aggodalom, szorongás és különböző személyiség tényezők is.

Az álmatlanságnak különböző formái vannak, mint az elalvási zavar, az alvás fenntartásának zavara, éjszakai felébredések utáni nehezített visszaalvás, korai ébredés és nem pihentető alvás.

Mikor beszélünk felnőttkori alvászavarról (insmoniáról)?

  • Ha fennáll az elalvásnak, vagy az alvás fenntartásának zavara, a korai ébredés, vagy rendszeres nem pihentető / gyenge minőségű alvás.
  • A fenti alvási nehézségek, a megfelelő alvási körülmények és az alvásra való megfelelő lehetőség ellenére is fennállnak.

Az éjszakai alvási nehézségek mellett legalább egy fennáll az alábbi nappali tünetekből:

  • Fáradtság vagy rossz közérzet
  • A figyelem, a koncentrációképesség vagy a memória romlása
  • Szociális, munkahelyi vagy iskolai teljesítmény romlás
  • Hangulatzavar vagy irritábilitás
  • Nappali álmosság
  • Energiaszint, vagy a kezdeményező készség csökkentése
  • Hibák és/vagy balesetek a munkahelyen vagy vezetés közben
  • Feszültség, fejfájás vagy gasztrointesztinális tünetek az alvászavarral kapcsolatban
  • Aggodalmak és félelmek az alvással kapcsolatban.

(forrás: Alvászavarok Nemzetközi Osztályozása, ISCD-2)

Kép forrása:  Kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/1477812367990274/

Pin It

Segíthetek?

A terápiás lehetőségekkel kapcsolatos további információkért vagy bejelentkezéshez hívjon vagy írjon

Segíthetek?

A terápiás lehetőségekkel kapcsolatos további információkért vagy bejelentkezéshez hívjon vagy írjon