Skip to main content

Blog

Szakmai szemmel

Vannak újra és újra felmerülő témák, amelyekről ritkán beszélünk nyíltan, egyfajta tabuk: sokan küzdünk velük, sokszor egyedül. Igen, én sem vagyok kivétel, a pszichológus is ember, az önismereti utamról, találkozásaimról ezekkel a témákkal személyes naplómban írok. Ott a saját tapasztalataimat osztom meg, itt viszont magukról a témákról szeretnék írni, szakmai szemmel, hogy elindulhasson egy beszélgetés, egy közös gondolkodás, hogy a tabuk ne legyenek többé tabuk, és azok, akik egyedül küzdenek ezekkel a problémákkal, ráébredhessenek, hogy közel nincsenek egyedül, és a megoldhatatlannak látszó problémákra is lehet megoldás.


| Szakmai szemmel

Hasznos tanácsok a pihentető alvásért

Tippek a pihentető alvásért
Téma: Én és az alvásom

Az öngondoskodás egyik eszköze a pihentető alvás kialakítása. Mitévők legyünk, ha ez mégsem sikerül?

  • Éljünk rendszeres életmódot! Törekedjünk arra, hogy minden nap, hétvégén is, még szabadságon is, ugyanabban az időpontban keljünk fel és feküdjünk le! Ha éjjel nem tudunk aludni, kerüljük el a napi pihenést és szunyókálást.

  • Délutántól kerüljük az élénkítő hatású ételek, italok fogyasztását (kávé, tea, kóla energiaitalok, túlzott mennyiségű kakaó és csoki). Ha mindenképpen teázni szeretnénk, fogyasszunk gyümölcsteákat. Ne együnk túl sokat és nehezet elalvás előtt. Kerüljük a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

  • A rendszeres testmozgás az egyik legnagyobb segítség az alvászavarok leküzdésében, de az elalvás előtti órákban már ne sportoljunk. 

  • Az alvási környezet és szokások kialakítása: az ágyat csak alvásra is szerelmi együttlétre használjuk. Megfelelő alvási környezet kialakítása. 

  • Alakítsunk ki lefekvési szokásokat! 

  • Igyekezzünk az elalvás előtti órákban pihenni, kikapcsolódni! Valamilyen relaxációs módszer (légzéskontroll, progresszív relaxáció, jóga módszerek stb.) megtanulása rendkívül hasznos lehet alvási nehézségek esetén.

  • Ébresztőórát háttal állítsuk be, csukva az ágy mellé, és kerüljük el a nézegetését az éjszaka során. Ha rövid időn, kb. 20 percen belül nem tudunk elaludni, keljünk fel, tevékenykedjünk, és csak akkor menjünk vissza az ágyba, ha megint álmosnak (nem fáradtak!) érezzük magunkat. Az ágyban való álmatlan hánykolódás nagyon megnehezíti az elalvást. Ugyanezt tegyük akkor is, ha éjszaka felébredünk és próbálunk visszaaludni.

Kép forrása:  Kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/527273068876884908/

Pin It

Segíthetek?

A terápiás lehetőségekkel kapcsolatos további információkért vagy bejelentkezéshez hívjon vagy írjon

Segíthetek?

A terápiás lehetőségekkel kapcsolatos további információkért vagy bejelentkezéshez hívjon vagy írjon