Skip to main content

Blog

Szakmai szemmel

Vannak újra és újra felmerülő témák, amelyekről ritkán beszélünk nyíltan, egyfajta tabuk: sokan küzdünk velük, sokszor egyedül. Igen, én sem vagyok kivétel, a pszichológus is ember, az önismereti utamról, találkozásaimról ezekkel a témákkal személyes naplómban írok. Ott a saját tapasztalataimat osztom meg, itt viszont magukról a témákról szeretnék írni, szakmai szemmel, hogy elindulhasson egy beszélgetés, egy közös gondolkodás, hogy a tabuk ne legyenek többé tabuk, és azok, akik egyedül küzdenek ezekkel a problémákkal, ráébredhessenek, hogy közel nincsenek egyedül, és a megoldhatatlannak látszó problémákra is lehet megoldás.


| Szakmai szemmel

Legyen barátod a sötétség!

Téma: Én és az alvásom

Magadra ismersz a képen? Ez az, amit ne tegyünk esténként.

Miért? A hálószobába becipelt munka, az elektronikus eszközök éjszakai használata további kialvatlanságot eredményez, méghozzá járványszintű mértékben. (Nem csak nők esetében!) A nőknek sem kedvez a stressz. Rögtön meglátszik rajtunk szinte minden átalvatlan éjszaka.

Ha elkezdesz tudatosan foglalkozni az alvásoddal, az alvásod minősége jelentősen javulhat. Ez azt jelenti, hogy az alvásodra éppen úgy elő kell készülni, mint más, számodra fontos tevékenységre. Győződj meg tehát arról, hogy a hálószobád alkalmas-e az éjszakai pihenésre, hogy nyugodt estét tudhass magad mögött. Fontos, hogy elkerüld a túlzott alkoholfogyasztást, illetve nehéz ételekkel se terheld túl a gyomrodat, hiszen ezek - az esetleges nappali stresszhelyzetek mellett - kellemetlen, ébren töltött órákat eredményezhetnek.

Hamarosan elérhetőek lesznek - a parányitól a nagyobb mindfullness gyakorlatokig - olyan technikákat, amelyek gyakorlásával remélhetőleg az eddiginél pihentetőbb alvásban lesz részetek.

1. Szabály: Legyen barátod a sötétség!

Azt tapasztalom, hogy semmi sem segítheti elő jobban az alvást, mint a sötétség. Lehet, hogy már unalmasnak tűnik számodra, de talán mégsem az, hogy az éjszaka az ideális időszak a pihenésre, hiszen a sötétben kezd termelődni az alvást serkentő hormon: a melatonin.

Teremtsd meg a következő három olyan körülményt, ami biztosítja a szükséges sötétet:

  • Este ne üldögélj erős lámpafényben. Egy szolidabb világítás sokkal inkább a javadat szolgálja, mint a teljes fényárban úszó szoba. Lehetőség szerint válassz tehát tompább fényt. Főleg közvetlenül lefekvés előtt.
  • Az elsötétített szobában kapcsolj be valami lágy és megnyugtató zenét. Lehetőleg olyan muzsikát válassz, amely kifejezetten az esti pihenést szolgálja. Szintén segítségedre lehet, ha tudatos légzésgyakorlatokat végzel, vagy jógázol a félhomályban .
  • Télen korán sötétedik, használd ki a lehetőséget a korai lefekvésre. Ülj kényelmesen és képzeld el a következőt: érezd, amint az éjszakai levegő kellemes és hűvös békéje átjár téged, gondolatban fókuszálj a fejed felett az égbolton elhelyezkedő csillagokra és a holdra.

Ha így elkezded szoktatni magad a sötétséghez, és megbarátkozol vele, akkor a szervezeted hamar megtanul reagálni a helyzetre, és még lefekvés előtt el fogsz álmosodni.

 

Pin It

Segíthetek?

A terápiás lehetőségekkel kapcsolatos további információkért vagy bejelentkezéshez hívjon vagy írjon

Segíthetek?

A terápiás lehetőségekkel kapcsolatos további információkért vagy bejelentkezéshez hívjon vagy írjon